Pages

Özgürlük Heykeli`nin Tarihi ve Özellikleri


Mimarı Frederic Bartholdi olan Özgürlük Heykeli, 1886 yılında inşa edilmiştir. Aynı zamanda 1886`dan beri Amerika`nın simgesi olarak kabul edilmiştir.

Özgürlük Heykeli, Fransa’nın Amerika’ya kuruluşunun 100. yılı şerefine hediye ettiği bir yapıttır. Bakır ve çelikten yapılan heykelin yüksekliği 93 metre, meşale taşıyan eli ise 13 metredir. Tacının 7 ucu, 7 tane kıta ile 7 tane denizi temsil etmektedir.

Heykel 1860’ların başında o dönem Osmanlı İmparatorluğu yönetiminde olan Mısır’da açılacak Süveyş Kanalı’nın girişine konulmak için tasarlanmış fakat dikilmesinden vazgeçilerek Paris’te depoya konmuştur.

1886’da Fransa satın almak isteyince, depodan alınmış ve yenilenerek New York sahili açıklarındaki Özgürlük Adası’na yerleştirilmiştir.


Heykele New York’tan veya yanındaki Ellis Adası’ndan tekne ve feribotla ulaşılabilir. Eserin içinden geçen 168 basamaklı bir merdivenle meşalesine kadar çıkılabilir. Buradan eşsiz bir liman manzarası görülür. Ancak son yıllarda terör endişesiyle turistlerin yalnızca kaideye çıkmasına izin verilmektedir.

Özgürlük Anıtı 1984’te Dünya Kültür Mirası Listesi’ne eklenmiştir. Heykelin ayrıca
Paris, Bordo, Pekin gibi birçok şehirde küçük boyutlu kopyaları bulunmaktadır.

2 yorum:

  1. özgürlük heykeline bayılıyorum ya mükemmel bir yapıt

    YanıtlaSil