reklam


Karikatür genel olarak ülkemiz içerisinde Tanzimat Dönemi sonrasında gazete ve dergilerde bir artış görülmesi sonucunda, kullanılmaya ve günümüze kadar artarak gelmeye başlamıştır.
Genel olarak insanların daha ciddi ve bilinen yollar ile kendini ifade etmesi karikatür alanına herkesin girmesini engellemiştir. Çünkü, karikatür daha zor, daha değişik ve ifadesi çok daha farklı olan bir yöntemdir.
Türkiye içerisinde, karikatür sanatı; batı etkisinde kalınarak öğrenilmiş ve geliştirilmiş sanatlardan biri olmaktadır. Ama tarihimize baktığımız zaman karikatüre benzeyen çizim sanatlarının bize özgü versiyonlarının da olduğunu görmekteyiz.
Örneğin; geçmişimizde yer alan minyatür sanatı içerisinde kullanılan abartılı çizimler, karagöz ile hacivat oyunları içerisinde kullanılmak üzere yapılan çizimler ve abartılı figürler bizim bu sanata aşina olduğumuzu göstermektedir.
Günümüz Türkiye’sinin en çok okunan üç mizah dergisi;




Uykusuz Dergisi
Daha önceden Penguen ve Leman dergilerinden bahsetmiştik. Onlar gibi Türkiye içerisinde karikatür tabanlı yayın yapan bir diğer dergi de Uykusuz dergisi olmaktadır ve ciddi anlamda belli bir kesim tarafından takip edilmektedir.
Uykusuz dergisi genel olarak muhalif çizimler konusunda en önde yer almaktadır. Özellikle de iktidar konusunda hataları, gördükleri yanlışları ve doğruları en abartılı ve en komik bir biçimde anlatmaktadırlar.

Leman Dergisi
Türkiye içerisinde yayın yapmakta olan bir diğer karikatür dergisi de Leman olmaktadır. Daha önceden bahsettiğimiz Penguen dergisi gibi Leman’da Türkiye için köklü olan karikatür dergilerinden biridir.
Yazı ile çizimi birleştirmiş olan ve genel olarak Muhalefet kimliği ile gördüğü yanlışları komik ve abartılı çizim üslupları anlatmakta olan Türkiye için önemli bir karikatür dergisidir.

Penguen Dergisi
Ülkemiz içerisinde karikatür konusunda en çok gelişmiş ve bu alanda uzunca süredir profesyonel olarak yayın yapmakta olan dergilerden biri de Penguen dergisi olmaktadır.
Penguen dergisi daha çok ülkesel sorunları ve yanlışları en komik, en abartılı çizimleri ile insanlara göstermekte ve genel olarak düşündürürken güldürmeyi amaç edinmiş bir dergidir. Bu alanda ise bir çok sayısı ve çizimi mevcut durumdadır.

Oğulcan Hakkında

Bozukdisk için elinden geleni yapan teklojisever insanlarız biz.
«
Sonraki
Sonraki Kayıt
»
Önceki
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Çekinmeyin, bir yorum bırakın