reklam

» »Unlabelled » Siber Terörizm ile Klasik Terörizm Arasındaki Ülkeler Açısından Farklılıklar

Siber terörizmin algılanma biçimi ülkelerin gelişmişlik ve tehdit algılamalarına göre değişiklikler göstermektedir. Her ne kadar terörizmin uluslararası bir problem olduğuna dair yazılı metinler ve ülke imzaları bulunmaktaysa da, geleneksel terörizmdeki farklı algılamalar sanal ortam için de geçerlilik göstermektedir.




a. Tanımlama Açısından Farklılıklar

Geleneksel terörizmde geçerli olan terörün, teröristin, terörist eylemin, mağdurun tanımlamalarında karşılaşılan farklılıklar siber terörizm için de geçerli olup bir ülkenin terörist faaliyet-oluşum olarak nitelendirdiği yapılanmalar, diğer ülkeler için özgürlük mücadelesi olarak değerlendirilebilecek-yardımlaşmadan kaçınabilecek, eylemlere katılacak aktif bir siber teröristin siber gerilla, siber özgürlük savaşçısı ya da önünde siber olan başka bir adla kabul edilebilecektir.


b. Tehdit Algılamaları Açısından Farklılıklar

Siber terörizm konusunda yaşanan ikinci bir ayrılık noktası da ülkelerin gelişmişlikleri oranında tehdit algılamalarıyla yakından ilgilidir. Başta Amerika olmak üzere gelişmiş ülkelerin siber terörizmden anladıkları sosyal ve ekonomik alt yapıda meydana getirilecek büyük çaplı yıkım faaliyetleriyle ilgilidir. Yani sosyal yaşamın tamamen sanal ortama dönüşmeye başladığı bir dönemde alt yapılarda meydana gelebilecek sistem çöküşleri siber terörizmin odak ve tehdit noktasını oluşturmaktadır.

Türkiye bağlamında zararlı siteler olarak bilinen ve yurtdışından yayın yapan (Örneğin A.B.D. ve Avrupa üzerinden) web adreslerinin kapatılmasıyla ilgili yapılan başvurulara bakışı açısı farklılığı nedeniyle olumsuz yanıtlar gelmektedir.
Şu an zararlı siteler ve bazı eylem teşvikleri şeklinde siber terörist aktivitelerin sosyal ve ekonomik alana etkilerinin Amerika ya da gelişmiş ülkelerdeki kadar yakın tehlike oluşturmayacağı değerlendirilmektedir.

Türkiye gibi yolun başındaki ülkeler bu konuda daha şanslıdır. Çünkü diğer ülkelerin hatalarından ders çıkarabileceklerdir. Fakat Türkiye’nin de böyle sanal saldırılara açık bir ülke olduğu unutulmamalıdır. Örneğin, Ülkemizde bilgisayar kullanılarak uçak üretilmekte, barajlar çalıştırılmakta, bilgiler elektronik işlenmekte-depolanmakta, elektronik ticaret-alışveriş v.s. yapılmaktadır. Geçtiğimiz yakın zamanda 28 Nisan 2012’de “Anonymous” terörizm örgütü tarafından yapılan saldırıda açıkça görülmektedir.

Oğulcan Hakkında

Bozukdisk için elinden geleni yapan teklojisever insanlarız biz.
«
Sonraki
Sonraki Kayıt
»
Önceki
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Çekinmeyin, bir yorum bırakın