reklam

» » Siber Terörizm Kavramı

Dünya, 1970’li yıllarda yeni bir teknoloji devrimi ile karşı karşıya gelmiştir. Bu yeni devrimin adı ‘Bilişim Devrimi’dir. Özellikle 1990 sonrası gelişen bilgi ağı sayesinde tüm dünyayı saran internet, devletlerin ulusal güvenliklerini her yönü ile tehdit etmeye başlamıştır. Uluslararası alışveriş şirketleri yüzünden gümrük sistemleri, hackerlar yüzünden en gizli devlet sırları, her gün mantar gibi artan korsan siteler yüzünden gerçek hayat tehdit altına alınmaktadır.

Dünya artık silahlar ile, ya da enerji veya para ile yönetilmiyor. Dünya bir (1) ve sıfırlar (0) ile yönetiliyor. Dışarıda dünya çapında bir savaş var. Ancak kimin daha çok kurşuna sahip olduğuyla ilgili değil de, kimin bilgiyi kontrol ettiğiyle ilgili. Neyi gördüğümüz, neyi duyduğumuz, nasıl çalıştığımız ve ne düşündüğümüzle ilgili. Artık bilgi sayesinde her şey mümkün.
21. yüzyılın en önemli güç kaynağı hiç şüphesiz ‘bilgi’dir. Bilgiyi elinde tutan gücü de elinde tutmuş olmaktadır. Bilginin gücüyle teknolojik alandaki gelişmeler tüm yaşamımızı olumlu yönde etkiliyor. İnternet, bilgisayar, uydular, cep telefonları gibi araçlar, sadece günlük yaşamımıza giren teknolojinin ürünlerinden bazılarıdır. Yine bilginin gücünü kullanarak aynı araçlar birer silaha dönüşebilmekte ve karşımıza siber savaş ve siber terör kavramları çıkmaktadır.




Siber terör, yeni yüzyılda terörizmin yeni yüzü olarak yansıyacaktır ki teröristlerin elektronik bir saldırı yaparak bir barajın kapaklarını açabilecekleri, ordunun haberleşmesine girip yanıltıcı bilgiler bırakabilecekleri, kentin bütün trafik ışıklarını durdurabilecekleri, telefonları felç edebilecekleri, elektrik ve doğalgazı kapatabilecekleri, bilgisayar sistemlerini karmakarışık hale getirebilecekleri, ulaşım ve su sistemlerini allak bullak edebilecekleri, bankacılık ve finans sektörünü çökertebilecekleri, acil yardım, polis, hastaneler ve itfaiyelerin çalışmasını engelleyebilecekleri, hükümet kurumlarını alt üst edebilecekleri, sistemin birden durmasına neden olabilecekleri ihtimaller dahilindedir.

Siber Terörizm Tanımı

Terör kavramına ilişkin olarak unsurları yaklaşık olarak birbirlerine çok yakın olmakla birlikte farklı tanımlara yer verilmektedir. Genel kabul görmüş ortak bir tanımı yapılmadığından farklı terör tanımları ile karşılaşmak mümkündür. Bal, politik terörü, politik talep ve dürtülerle örülen şiddet veya şiddet tehdidi içeren siyasal hareketler olarak tanımlamaktadır. Terörün amacı hedef olarak seçtiği kişileri veya eşyalara verdiği zararın çok daha ötesinde, topluma ve devlete yönelik mesajlar içermektedir. Terörizm propaganda olmadan yaşayamaz. Politik terörün amacı tek başına şiddet değil, bu şiddet yolu ile kamuoyunda oluşturmak istediği baskı ortamı ve bu ortamın sağladığı korku ve yılgınlık ile kendisine taraftar bulmaktır. Şiddet ve baskının temel hedefi, güvenlik güçleri ve devleti temsil eden kişiler olmakla birlikte PKK örneğinde de görüldüğü gibi sivil, çocuk, kadın, yaşlı ayırımı yapmadan her canlı hatta hayvanlar ve tarladaki ürünler bile bu şiddetin mağduru olabilmektedir.

Terörizm ise, şiddetin veya tehdidin sistematik olarak, belirli bir amaç için kullanılmasıdır denilebilir. Terörizm bir grup veya ferdin diğer bir grup veya ferdi baskı altında tutması için kullandığı bir araç haline gelebilir.

Terörizmin bir başka tanımı ise; belirli bir siyasal hedefe ulaşmak veya siyasal bir davayı yüceltmek amacıyla ve genelde kurulu düzeni değiştirmeye veya söz konusu siyasal davaya boyun eğmeye mecbur etmek için başvurulan zorlayıcı ve şiddet içeren davranışlardır.

Siber terörizm ise belirli bir politik ve sosyal amaca ulaşabilmek için bilgisayar veya bilgisayar sistemlerinin bireylere ve mallara karşı bir hükümeti veya toplumu yıldırma, baskı altında tutma amacıyla kullanılmasıdır.

Siber terörizmi klasik anlamda terör eylemlerinin bilgisayar ve bilgisayar sistemleri kullanılarak icra edilmesi olarak tanımlamak da mümkündür.

İngiltere, Terörizm Yasası 2000’de siber terörizmi “hükümeti etkilemek ya da toplumu korkutmak amacıyla elektronik sistemlerin içine izinsiz girmek veya bu sistemleri bozmak” olarak tanımlamaktadır. Bu yeni yasaya göre bir grup internet eylemcisi Başbakana e-mail protestosu gerçekleştirir ve bu e-mail sisteminde bir çöküntüye neden olursa buna terörizm adı verilebilecektir.

Siber terörizmi tanımlarken temelde terörizm olgusunun nitelikleri değil ancak terör olgusunun nasıl yaşama geçirildiği önem arz etmektedir. Temel amacı bir kısım siyasal sonuçlara ulaşmak olan insanların, ellerine geçirdikleri yeni teknolojik donanımlar ile terör eylemini gerçekleştirmek için yola koyulmuş olmalarıdır. Dolayısıyla terörizmde felsefi olarak köklü bir değişimden bahsetmek güçtür ancak yöntemler ve araçlarda önemli değişimler olmuştur denebilir. Bu bağlamda Siber terörizm araçları bakımından ileri teknoloji ve bilgiyi kullanarak klasik terörizm tanımlamasının yeni şekliyle devamıdır denebilir.

Başka yüzlerce tanımlamayı, buraya taşımış olsaydık göreceğimiz ortak özellik terör eylemlerinin şiddet unsurundan bağımsız olamayacağı gerçeğidir. Terör örgütleri bu şiddet eylemleri ile politik isteklerine ulaşmak için çaba harcarken hem eylemlerini gerçekleştirdiği ülkenin içinden hem de dış ülkelerden destekler almaktadırlar. Globalleşen dünyada herhangi bir terör örgütünün dış destek almadan eylemlerini uzunca bir zamana yayması olası değildir. Terörizm, bir laboratuarın “sürrealist izolasyon” ortamında ortaya çıkan bir olgu değildir. Terörizm, sömürgeci düzenin (şekil olarak) ortadan kalktığı, sona erdiği kaos ortamında boy atıp gelişmiş bir oluşumdur.

Oğulcan Hakkında

Bozukdisk için elinden geleni yapan teklojisever insanlarız biz.
«
Sonraki
Sonraki Kayıt
»
Önceki
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Çekinmeyin, bir yorum bırakın