reklam

» » » » Siber Terörizm ile Klasik Terörizm Arasındaki Farklar

Yaşadığımız bilgi çağında, klasik olarak bilinen simetrik savaş süre gelirken teknolojinin getirdiği yenilikler sayesinde asimetrik tehditler meydana çıkmıştır. Bu asimetrik tehditlerden biri olan siber terörizmin, karşılaşılan olaylar incelendiğinde klasik olarak tanımlanan terörizmden çok farklı hususlara sahip olduğu açıkça görülmektedir. Burada bu farkları, birkaç farklı başlık altında inceleyeceğiz.



a. Amaç Bakımından Farklar :

Terörün asıl amacından yola çıkarak ulaşılan farklılıktır ki, terörün asıl amacı yapmış olduğu eylemler ile hedef aldığı siyasal rejim ve topluma bir mesaj vermektir. Terörde şiddet ve zarar verme araç iken siber terörizmde sanal şiddet bir araç olmaktan çıkıp bir amaç haline gelebilmektedir.

Bilgisayar teknolojileri sayesinde bir terörist büyük bankaların, finans kurumlarının ve borsaların bilgilerini ve iletişimini alt üst edebilir. Bu durumda o ülkenin ekonomik yaşamının ne olacağını düşünmek bile gerçekten akıllara durgunluk verecek niteliktedir. Veya büyük bir ilaç firmasının bilgisayarlarına giren teröristler çok kullanılan birkaç ilacın içeriğini küçük değişiklikler yaparak insan yaşamına son verecek veya ciddi rahatsız edecek şekilde değiştirebilirler. Veya doğalgaz istasyonlarının bilgisayarlarında basınç göstergeleri üzerinde yapacakları değişiklikler ile doğalgaz hatlarını evlerinden patlatmayı başarabilirler. Buna benzer faaliyetler klasik anlamda terörizm için propaganda yapma yolunda amaca ulaşmak için kullanılan birer araç iken, siber terörizmin amaçlarından bir tanesidir.


b. Fiziksel Risk Bakımından Farklar :

Geleneksel terörde eylemi aktif olarak gerçekleştirecek örgüt mensupları, bir ölçüde hayatlarını da gerektiğinde ortaya koymak zorundadırlar ki bu durum teröristin güvenlik kuvvetleriyle karşılaşmasını, tesirsiz hale getirilmesi riskini, hatta gerekirse öldürülmesini de beraberinde getirecektir. Ancak dünyanın herhangi bir yerinde internete bağlanan bir terörist çayını içip ve yemeğini yerken istediği ülkenin toplumsal yaşamına ciddi zararlar verebilecek, eylemlerini kendi yaşamını hiç tehlikeye atmadan gerçekleştirebilecektir.

Ayrıca siber terörizm kamu binaları veya havaalanları gibi terörist saldırıların hedefi olan bina ve yerlerin fiziki güvenliklerinin artırılmalarına paralel olarak daha cazibeli hale gelmektedir. Çünkü terörist kendine çok daha güvenli bir ortamda saldırısını hazırlayabilmektedir.


c. Fiziksel Etki Bakımından Farklar :

Geleneksel terörde herhangi bir alanda herhangi bir birime (Örneğin ekonomik alanda bir bankaya) yapacağı fiziksel saldırının maliyeti, zararı, kamuoyundaki etkisi bir bina, o binanın personel sayısı ve işlem hacmiyle doğru orantılı iken, siber terörizm saldırısıyla (bilgisayar ve iletişim teknolojileri sayesinde) bir terörist büyük birimlerin (bankaların, finans kurumlarının ve borsaların v.s.) bilgilerini ve iletişimini alt üst edebilir. Bu durumda o ülkenin o alanda (ekonomik alan v.s.) yaşamının ne olacağını düşünmek bile gerçekten akıllara durgunluk verecek niteliktedir.


d. Propaganda Etkisi Bakımından Farklar :

Geleneksel terör eylemi yoluyla yapılmak istenen propaganda geniş kitlelere ulaşabilse de, eylemin bizatihi kendisi lokaldir. Bir devlet kurumunun binası hedef alınmışsa, o bina çökebilir ve içindeki şahıslar yaşamlarını yitirebilir. Ancak siber terörde eylemin etki alanı, bilgisayarı yönlendiren fare(mouse)nin bir hareketiyle inanılmaz şekilde genişletilebilir. Bir tıklama ile devlete ait binlerce internet sitesi aynı anda çökertilebilir. (ki nitekim yakın zamanda “anonymous” terörist grubu tarafından 28 Nisan 2012 tarihinde ülkemizde bazı bakanlıklara saldırı düzenlenmiştir.) Hatta bir anda birçok ülkede bulunan siteler aynı anda çökertilebilir. Bir tıklama ile birçok eylem gerçekleştirilebilir.

Örneğin büyük kentlerde bilgisayarlar aracılığıyla yönetilen su ve elektrik dağıtım şebekelerinin merkezlerine yapılacak olan saldırılar o şehirde yaşayan tüm bireyleri doğrudan etkileyecektir. Veya Türk Telekom’un sitesine saldıran bir hacker belirli bir aya ait tüm telefon faturaları üzerinde değişiklik yapabilir. Tüm abonelerin telefon ücretlerini onar milyon azaltabileceği gibi yüzer milyon artırabilir veya ödenmemiş borçları ödendi şeklinde gösterebilir. Bu tür bir saldırıya hedef olan bir devlet kurumunun içine düşeceği karmaşanın yarattığı toplumsal huzursuzluk bir devlet kurumuna ait binanın bombalanmasından daha fazla olacaktır.


e. Kişi Güvenliği Bakımından Farklar :

Geleneksel terörde kişi güvenliğini tehdit edecek eylem sıklığı güvenlik birimlerince alınacak önlemlerle azaltılabilecekken Siber terörizmde kişi güvenliği eylemin hızlı, geniş ve kolaylığı nedeniyle daha fazla tehdit altında kalacaktır. Her an her dakika tekrarlanacak eylem kişi güvenliği için tehdidin sürekliliğini ifade etmektedir.



f. Psikolojik Etki Bakımından Farklar :

Siber terörizmin psikolojik etkisi, bilgisayar ve bilgi teknolojisine uzananlarla sınırlı kalacağından veya hedefler bizatihi sembolik değil ve fakat gerçek olduğundan, klasik ve modern çağ terörizmi kadar yaygın bir dalga içermeyebilecektir. Ayrıca siber terörde insanların ölmesi ya da yaralanması (şimdilik) söz konusu olmadığından kamuoyundan duygusal bir tepki doğması daha az olacaktır.


g. Saldıranların Fiziki Niteliği Bakımından Farklar :

Klasik terörizmde terör örgütlerinin fiziki güç kullanımı söz konusu olduğundan elemanlarını en azından belirli bir yaşın üzerindeki kişilerden seçer. Ancak siber terör de çocuk denecek yaştaki insanlar bile siber terörün aracı haline gelebilirler. Macera arayan ortaokul ve lise gençliği özellikle ABD’de Pentagon’un veya diğer devlet birimlerinin web sitelerine saldırmaktadırlar.


h. Kullanılan Silahlar Bakımından Farklar :

Siber teröristler klasik teröristler gibi eylemlerini gerçekleştirmek için bomba veya silahlara değil sadece bir bilgisayar ve modeme gereksinim duyarlar. Bu da ekonomik olduğu gibi marketlerde bulabileceğimiz araç-gereçlerden meydana gelir. Siber terörizmde en ucuz teknolojik araç-gereçlerle en az çaba ve emek karşılığında amaca kolayca ulaşılabilir.

Oğulcan Hakkında

Bozukdisk için elinden geleni yapan teklojisever insanlarız biz.
«
Sonraki
Sonraki Kayıt
»
Önceki
Önceki Kayıt

Hiç yorum yok:

Çekinmeyin, bir yorum bırakın